Κυριακή στον Νομό Κιλκίς.
April 21, 2024
Απόσπασμα από την εκπομπή “ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ”, ΕΡΤ1.
April 24, 2024

Επίκαιρη Ερώτηση για την προληπτική εξέταση πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

🏛️ Στη Βουλή συζητήθηκε χθες, 22 Απριλίου 2024 η Επίκαιρη Ερώτηση μου προς τον Υπουργό Υγείας, με θέμα «Ανεξήγητη μεταβολή τεχνικών προδιαγραφών για τη συμμετοχή εργαστηρίων στο Πρόγραμμα εξετάσεων για διάγνωση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας».
👉 Επισήμανα τη μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη υλοποίησης του προγράμματος διαγνωστικών εξετάσεων για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, το οποίο εξαγγέλθηκε το Νοέμβριο του 2022 αλλά δεν έχει μέχρι σήμερα ξεκινήσει.
👉 Περαιτέρω ζήτησα υπεύθυνες εξηγήσεις για την αιφνίδια αλλαγή των ήδη δημοσιευμένων τεχνικών προδιαγραφών που όριζαν τις προϋποθέσεις συμμετοχής των διαγνωστικών εργαστηρίων και εταιριών στη δράση.
✖️ Η καταχρηστική και σκόπιμα αποτρεπτική μεταβολή, άφησε εκτός συμμετοχής την πλειοψηφία των διαγνωστικών εργαστηρίων ευνοώντας συγκεκριμένες μόνο εταιρείες της αγοράς.
🔺 Με δεδομένη τη σκοπούμενη στρέβλωση και τη διάψευση της εμπιστοσύνης των εταιριών που ήδη είχαν επενδύσει σε εξοπλισμό και διαγνωστικά μέσα για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, ζήτησα εξηγήσεις:
❓-για τους λόγους που επέβαλαν την αλλαγή των τεχνικών προδιαγραφών, πέραν των ήδη προβλεπόμενων βάσει του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου
❓ -για τη συντριπτική μείωση συμμετοχής των διαγνωστικών εργαστηρίων στη δράση διάγνωσης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σε μόλις 20 πανελλαδικά, με πρόσχημα την «προστασία της Δημόσιας Υγείας».